10 Decker Place, Fadden. Shane Blue and Rachael Bourne (1993). decker-place-feature

10 Decker Place, Fadden

10 Decker Place, Fadden was designed by Shane Blue and Rachael Bourne in 1993. It is sited on an eastern facing block next to an extensive nature reserve above Fadden Hills and enjoys spectacular views across the Tuggeranong valley to the east and into the nature reserve to the west.

The house is an example of the late twentieth century organic style of architecture: energy efficient, taking advantage of climate, natural bushland setting, advantage made of topography, free asymmetrical massing and timber structure clearly expressed.

Description

The barrel vault sits on top of large areas of louvered glazing, supported by the timber framework. The house is designed to take advantage of cooling breezes while providing shade from summer sun and allowing winter sun to penetrate into the house at the upper level.

The materials used in construction (timber, glass and corrugated iron) blend in with the surrounding native landscape and provide the interior with contrasting textures and form the only internal decoration.

The house is built on a steeply sloping site over three levels. It has four bedrooms—three on the upper level, with the main bedroom located on the middle level. The upper level also contains a music room which is open to the levels below, a bathroom, study and deck. The middle level contains the main living areas of the house—dining and formal living area and the sitting area adjacent to the kitchen.

The different zones of the house are designed to have a different character with the use of natural materials and all open onto elevated decks with views or paved areas at ground level. The building also incorporates a large office.

The house was awarded the Royal Australian Institute of Architects Canberra Medallion for housing in 1996.

Further reading